MONTENEGRO’DA TİCARET

Kurumlar vergisinin %9 olduğu Montenegro’daki şirketinizden Türkiye dahil, dünyanın her yerine fatura kesebiliyorsunuz. Online bankacılık sisteminin de kusursuz işlediği Montenegro’da; Ziraat Bankası’nın yanısıra Erste Bank, Societe Generale, Hipotekarna Banka gibi Avusturya, Fransız, İtalyan bankaları da hizmet veriyor.  İhracaatlarınızı da Montenegro’daki şirketiniz üzerinden yapabilirsiniz. Türkiye – Karadağ arasında Serbest Ticaret Anlaşması 2009 yılında imzalanmıştır. Bu anlaşmanın çerçevesi de genişletilmek üzere çalışma halindedir. Ayrıca, yabancı yatırımcılar, yerli yatırımcıdan farklı olarak farklı vergilendirmeye tabi tutulmaz.

Bugün Türk şirketlerden saymak gerekirse, Gintaş, Net Holding, Doğuş Grubu, Global Yatırım Holding, Tosyalı gibi büyük şirketler ülkede faaliyet göstermektedirler. Son 8 yılda ülkede 50 binin üzerinde şirket kurulmuştur.

Son 5 yılda ülkede kurulan şirket sayısı 50 binin üzerinde. Türk ve Dünya Şirketleri Montenegro’da yatırımlarını hızla devam ettiriyor. Bu yatırımlar, İsviçre, Azerbaycan, Dubai, Amerika, Kanada, Rus ve Türk yatırım grupları tarafından gerçekleştiriliyor.

Montenegro, “Onshore” bir ülkedir. Uluslararası para transferi serbestçe yapabilmektedir. Büyük harcamalar içinde olan Montenegro hükümeti, ülkenin altyapısını geliştirmek için Dünya Bankası, The European Investment Bank, EBRD gibi uluslararası kuruluşlar ve yabancı mühendislik firmaları ile işbirliği yapmaktadır.

Her geçen yıl daha çok turist alma yolunda büyük yatırımları çeken Montenegro’da restoran, gayrimenkul ve turist odaklı her türlü sektör güvenli bir yatırım aracı. Montenegro’da işçi maliyetleri ucuz. Maliyetler ucuz olduğundan iş kurmak avantajlı.  Montenegro’da istihdam maliyetleri diğer Avrupa ülkelerinde göre çok ucuzdur. Asgari ücret €198’dur.

Montenegro’daki gayrimenkul yatırım avantajları bugün inanılmaz boyutlarda. Bugün metrekare fiyatları şaşırtıcı derecede ucuz olan bu ülkede fiyatlar AB’ye girme sürecinde olduklarından katlanarak artıyor. Montenegro’da Aman Hotels and Resorts, Orascom of Switzerland, Equest, One&Only Resorts, Banyan Tree Resorts, Donatella Versace gibi lüks turizm yatırımları da yapılıyor. Büyük yatırımlar içinde olan Montenegro hükümeti, ülkenin altyapısını geliştirmek için Dünya Bankası, the European Investment Bank, EBRD gibi uluslararası kuruluşlar ve yabancı mühendislik firmaları ile işbirliği yapıyor.

Montenegro’da Kurumlar vergisi %9.
Montenegro’da Gelir vergisi %9.
Montenegro’da tüm masraflarınızı vergiden düşüyorsunuz.

Ülke 2006’da Sırbistan’dan ayrılarak yeni kuruldu. Montenegro’nun 2006 yılında Sırbistan’dan ayrılması ile birlikte Euro ülkede resmi para birimi haline geliyor. Euro’nun resmi para birimi olması ile birlikte de ekonomi hızla gelişiyor. Genç Montenegro’da bürokrasi yok. İşlemler bu yüzden çok çabuk ilerliyor. Son 4 yılda büyüme oranı %23. Montenegro, deniz ile ilgili tüm marina ve turistik servislerde, deniz turizmini teşviklendirmek amacı ile vergi oranlarını %7 ile limitliyor. Bürokrasinin hızlı ilerlediği Montenegro’da şirket kurmanız halinde bütün dünyaya fatura kesebiliyorsunuz. Avrupa Birliği üyesi olduğu takdirde edindiğiniz tüm haklar geçerliliğini sürdürüyor olacak.

Nitekim AB Komisyonu tarafından yayımlanan ilerleme raporunda, Karadağ hükümetinin serbest piyasa ekonomisi yaratma çabasının sürdüğü ve birtakım yapısal reformları gerçekleştirdiği vurgulanıyor. Raporda, iş yapmanın önündeki engellerin kaldırılması amacıyla mevzuatların basitleştirildiği, mülkiyet hakları konusundaki bir yasanın da parlamentoda kabul edildiği belirtiliyor. Karadağ ile Türkiye arasında ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin yasal çerçevesi tamamlanmış durumda. İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması var. Ayrıca yolcu ve eşyanın karayoluyla uluslararası taşınmasına ilişkin anlaşma ve ekonomik işbirliği anlaşması da imzalanmış durumda. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu bünyesinde, Türkiye ile Karadağ arasında de bir iş konseyi oluşturuldu. Ayrıca iki ülke arasında vize muafiyeti anlaşması var. Türk vatandaşları, 6 ay içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla Karadağ’a yapacakları seyahatlerde vizeden muaf tutuluyor.

Türkiye ile Karadağ arasındaki dış ticaret hacmi 110 milyon dolar oldu. Bunun 87 milyon dolarını Türkiye’nin ihracatı oluşturuyor. Türkiye, Karadağ’a makine, giyim eşyası ve aksesuarları, elektrikli makine ve cihazları, tekstil ürünleri ile demir-çelik satarken; bu ülkeden metal cevheri satın alıyor.